Stel je wilt efficiënter werken, verschillende bedrijfsprocessen op elkaar laten aansluiten of snellere service verlenen. En je zoekt de oplossing in het laten ontwikkelen van een webapplicatie. Lees dan onze tips ter voorbereiding zodat je investering snel rendement oplevert.
1. Doelstellingen van je maatwerk webapplicatie
Wat wil je bereiken met het laten ontwikkelen van een webapplicatie? Formuleer deze bedrijfsdoelstellingen concreet en meetbaar. Bepaal ook welk budget hiervoor beschikbaar is en het rendement dat je wilt nastreven.
2. Breng werkprocessen in kaart
Een intuïtieve en gebruikersvriendelijke webapplicatie ondersteunt de processen die op de werkvloer worden gevolgd. Een gedegen analyse van de bestaande werkprocessen is een essentieel onderdeel in de voorbereiding. Kijk hierbij ook naar mogelijke verbeterpunten! Op deze manier kom je tot optimale werkwijze en een webapplicatie die hierop aansluit.
3. Toekomstplannen voor je bedrijf
Bij het laten ontwikkelen van een webapplicatie is het goed om stil te staan bij de toekomstplannen van je bedrijf. Is er sprake van een voorgenomen fusie, zijn er wetswijzigingen of een explosieve groei van klanten in het vooruitzicht? Het softwarebedrijf dat voor jou aan de slag gaat kan er met deze plannen voor zorgen dat jouw webapplicatie toekomstbestendig is.
4. Betrek gebruikers bij de webapplicatie ontwikkeling
Het is goed om de toekomstige gebruikers van de software in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling van je webapplicatie. De voordelen hiervan:
- Je gebruikt de aanwezige kennis en ervaring binnen je organisatie
- Je krijgt een compleet beeld van de gebruikerswensen
- Je creëert draagvlak voor de nieuwe webapplicatie binnen je organisatie
5. Webapplicatie laten ontwikkelen; reserveer tijd
Het investeren in een intensieve samenwerking kost tijd, maar leidt tot een effectieve ontwikkeling van je software. Veel softwareontwikkelaars hanteren Agile als werkwijze. Dit houdt in dat de ontwikkeling van een webapplicatie in korte iteraties, Sprints genoemd, wordt gedaan. Sprints zijn te vergelijken met deelprojecten waarbij er telkens een stuk functionaliteit wordt geïnventariseerd, ontworpen, ontwikkeld en getest.
De klant is nauw betrokken bij een Agile ontwikkelproject, vaak in de rol van Product Owner. Jij bepaalt welke stappen er gezet worden. Het prioriteren van de ontwikkelpunten geeft je grip en controle op het project. Het vraagt wel om een investering van je tijd, gemiddeld zo’n 8 – 16 uur per week.
6. Kies passende infrastructuur voor je webapplicatie
Na de webapplicatie ontwikkeling wil je deze beschikbaar maken binnen je organisatie of aan je klanten. Hiervoor is het noodzakelijk dat er passende infrastructuur beschikbaar is om de maatwerk webapplicatie op te draaien. De kwaliteit van de onderliggende infrastructuur beïnvloeden namelijk de beschikbaarheid, snelheid, stabiliteit en gebruikerservaring van de webapplicatie.
Je hebt op het vlak van infrastructuur meerdere opties, zoals:
- Public Cloud (zoals Azure en Amazon)
- Private Cloud / eigen infrastructuur
- Infrastructuur van derden (zoals een hostingpartij of een softwareontwikkelaar)
- Hybrid Cloud / een combinatie tussen alle bovengenoemde infrastructuren
7. Regel het beheer na de webapplicatie ontwikkeling
Wanneer je investeert software als stevig fundament van je bedrijfsvoering dan is het ook van belang om de beschikbaarheid en continuïteit ervan te borgen. Door jezelf de vraag te stellen wat het praktisch en financieel betekent als de applicatie niet bereikbaar is heb je een goed referentiekader welk niveau van beheer en onderhoud gewenst is.
Onderzoek wat de mogelijkheden zijn in beheer en monitoring van je software. Vergeet niet om support te regelen bij eventuele problemen en vragen. Deze zaken kun je vastleggen in een Service Level Agreement met je softwareleverancier.
8. Kies een softwarepartner die bij je past
Dit klinkt heel logisch, alleen waar let je op wanneer je geen product hebt om te vergelijken? Hier een aantal punten waar je verschillende ontwikkelaars tegen het licht kunt houden:
- Wat is de ervaring met bedrijven in dezelfde branche of met vergelijkbare vraagstukken
- Begeleiding en kennis; wat wordt er geboden in de verschillende fases; inventarisatie, ontwerp, ontwikkeling, beheer
- Technologieonafhankelijk; functionaliteit moet leidend zijn in de keuze van de techniek, niet de kennis van een leverancier op dit vlak
- Cultuur en communicatie; bij een intensieve samenwerking is het goed om te achterhalen of er een klik is op dit vlak
Je kunt je zoektocht naar een webapplicatie specialist natuurlijk ook hier starten! We kunnen je ondersteunen in alle fases van het vertalen van jouw vraagstuk naar een effectieve softwareoplossing. Daag ons gerust uit!