De user experience (UX) krijgt tijdens de ontwikkeling van innovatieve webapplicaties meer en meer aandacht. Wat houdt een goede gebruikerservaring eigenlijk in? Wat komt er bij kijken om dat te realiseren? Dit blog geeft antwoord op de vraag; Hoe draagt UX bij aan de ontwikkeling van innovatieve webapplicaties? En wat betekent dat voor jou.
Tegenwoordig is vrijwel elke applicatie die we dagelijks gebruiken, of het nu een app op je telefoon is of een e-mailprogramma online, gefocused op de eindgebruiker. Veel meer dan pakweg vijftien jaar geleden, toen applicaties vooral moesten wérken en niet zo zeer gebruiksvriendelijk waren. Vaak worden er door grote bedrijven gebruikersonderzoeken gedaan om er achter te komen welke aanpak het beste werkt voor een innovatieve webapplicatie.
De gebruiker centraal
Het begint vaak met een wens tot verbetering van de huidige werkwijze. Of een doel zoals het bereiken van meer betalende klanten of een hogere efficiëntie. Misschien werk je nu in eindeloze Excel-sheets, klagen je werknemers over te grote bestanden, langzame applicaties of een omslachtige manier van werken? Dat kan beter, zeker met de huidige technieken beschikbaar op het web.
Direct na die wens komt UX in beeld: hoe vertalen we deze gewenste verbeteringen tot een innovatieve webapplicatie waar gebruikers fijn mee werken? Kan het aantal stappen waarmee een doel wordt bereikt verminderd worden? De user experience is onmisbaar geworden in het ontwikkelproces. Usability staat voorop. De eindgebruiker is het middelpunt van dat ontwerpproces. Een goed beeld krijgen van die eindgebruiker is dan ook essentieel voor efficiënte en toekomstbestendige software.
Dat is niet alleen tegenwoordig de ‘standaard’ bij webapplicaties. Het is ook nodig om de eindgebruikers te overtuigen van de noodzaak tot vernieuwing.
Wat komt er kijken bij een user experience concept?
Gebaseerd op een functionele beschrijving (user stories in een agile traject) zal de UX-designer nadenken over een oplossing voor het probleem. Het moet een logische, overzichtelijke en innovatieve webapplicatie worden. Met de ervaring die de UX-designer heeft kan hij adviseren over de te nemen richting. Het gaat dan over:
- Opvolging van schermen: hoe komt de gebruiker snel waar hij wil zijn?
- Indeling van (hoofd)menu’s
- Plaatsing van informatie, navigatie en interactieve onderdelen op het scherm
Een voorbeeld van een wireframe (klik om een animatie te zien van het interactieve prototype)
Daarom is het van belang dat er de tijd wordt genomen voor een ontwerpproces, zodat UX kan bijdragen in de ontwikkeling van je applicatie. Dat zijn in het kort de volgende stappen:
- Wireframes De UX-designer ontwerpt enkele draadmodellen (wireframes) om de werking van de applicatie uit te leggen. In een agile project zoals wij werken bij Ambrero gaat dat vaak per sprint: een aantal user stories worden enkele weken vóór de start van de sprint uitgewerkt tot een user experience concept.
- Interactief prototype De UX-designer presenteert de draadmodellen in een interactief prototype, door de knoppen en menu’s klikbaar te maken. Zo lijkt het alsof je door de applicatie navigeert. Je krijgt een gevoel bij de te ontwikkelen applicatie.
- Feedback verwerken De productowner geeft feedback. Is de informatie helder genoeg? Worden alle technische vereisten meegenomen in het voorstel?
- Implementatie De definitieve wireframes vormen de basis voor de applicatie. Met enkele schermen is de logica en indeling voor een programmeur al duidelijk en kan hij of zij aan de slag.
In een later stadium wordt een user interface design (UI) of huisstijl ontworpen, zoals een bepaling voor typografie en grafisch ontwerp. In elke iteratie (sprint) van een agile project zal UX bijdragen om de richting te bepalen.
Wat heb je aan user experience in innovatieve webapplicaties?
Je ziet het: je hebt snel resultaat. Een helder én werkend prototype kun je al na enkele weken testen. De UX-designer werkt veel samen met de productowner van een project. Een agile werkproces met UX als steunpilaar is efficiënt en helder voor iedereen die met die nieuwe applicatie te maken heeft. De productowner houdt met zo’n UX-concept de vinger aan de pols:
- Je bent elke iteratie op de hoogte van de voortgang;
- Er kan direct worden bijgestuurd in overleg met de UX-designer;
- De productowner wint advies in op basis van de ervaring die de UX-designer heeft;
- Hij kan aan belanghebbenden, zoals eindgebruikers, visueel uitleggen wat er gebouwd gaat worden;
- Er is een referentie om later te kijken of aan de vraag is voldaan: meer zekerheid;
De applicatie gaat leven in de organisatie – die betrokkenheid van eindgebruikers is fijn. Want hoewel processen omslachtig of vervelend kunnen zijn, het is wel dagelijkse kost voor je werknemers. Zij zullen moeten wennen aan nieuwe software. Wat kan die nieuwe applicatie bijdragen aan de productiviteit? We geloven dat wanneer je gebruikers in een vroeg stadium meeneemt in het ontwikkelproces, ze eerder geneigd zijn af te stappen van hun bestaande werkwijze. En belangrijker nog: gebruikers hebben een onmisbare bijdrage in de ontwikkeling.
Innovatieve webapplicaties, klaar voor de toekomst
UX kan dus sterk bijdragen aan een vloeiende ontwikkeling, helderheid bij de eindgebruikers scheppen en je als productowner meer controle geven. Meer grip, meer helderheid, dus meer zekerheid. Een moderne, vernieuwende oplossing waar je jaren mee vooruit kunt. Uiteindelijk zorgt een goed UX-ontwerpproces voor een toekomstbestendige, innovatieve webapplicatie waar fijn mee te werken is. Dat levert blije werknemers, tijdwinst en meer productiviteit op.
Heb je interesse in een innovatieve webapplicatie om je werkprocessen en business te verbeteren? Bel ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.