WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe neem je de risico’s van legacy software weg?

Vraag dan nu vrijblijvend het gratis e-book aan.

GRATIS LEAFLET
Ambrero leaflet

Inventarisatie workshop

Gratis leaflet
Ambrero leaflet

Zo zorgen we voor een succesvolle samenwerking

WHITEPAPER
Ambrero whitepaper

Hoe kies je een softwarebedrijf dat je verder brengt

Intellectueel eigendom van software; antwoord op de meest gestelde vragen

Wanneer je een applicatie laat ontwikkelen voor je bedrijf komt daar een hoop bij kijken. Eén van deze zaken is; intellectueel eigendom van software. Vragen die we veelal krijgen zijn, ben ik eigenaar van de door Ambrero ontwikkelde software? Hoe bescherm ik mijn software tegen kopiëren of onrechtmatig gebruik? Als specialist in het bouwen van maatwerk software weten we als geen ander welke aspecten hierbij komen kijken. In deze blog delen we de antwoorden op de meest gestelde vragen over auteursrecht van software.

Wat is het eigenlijk; intellectueel eigendom van software?

Wanneer je niet wilt dat anderen zonder jouw toestemming jouw creaties gebruiken, kun je deze beschermen via het intellectuele eigendomsrecht. In Nederland kennen we verschillende soorten intellectuele eigendomsrechten. Software wordt met name beschermd door het auteursrecht, ook wel copyright genoemd. Dit recht ontstaat vanzelf en hoeft dus niet aangevraagd te worden.

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.”

Bovenstaande tekst vind je terug in Auteursrecht artikel 1. In artikel 10, lid 1 sub 12 staat zelfs expliciet dat onder deze werken wordt verstaan: ‘computerprogramma’s en het voorbereidend materiaal’. Het auteursrecht vervalt door verloop van 70 jaren na het overlijden van de maker.

Wat mag ik doen met het intellectueel eigendomsrecht van software?

Zoals in artikel 1 van de Auteurswet genoemd, mag de eigenaar de software openbaar maken en/of verveelvoudigen. Licenties; wanneer jij de auteursrechten over software hebt kun je door middel van een licentie (bijv. tegen betaling) een gebruiksrecht aan een ander verschaffen. Daarbij kun je beperkingen aan dit gebruiksrecht stellen, zoals alleen toegang tot de objectcode en gebruik voor wat expliciet is overeengekomen.

Wie is de eigenaar van extern ontwikkelde software?

Bij het beantwoorden van deze vraag nemen we onszelf als voorbeeld. Onze software wordt ontwikkeld door programmeurs in dienst van Ambrero. De broncode (taal die programmeurs gebruiken voor de software functionaliteit) van de software is daarom beschermd door het auteursrecht en dit komt van rechtswege toe aan Ambrero. Niet alleen de broncode is beschermd, ook de objectcode (het resultaat van de vertaalslag van de broncode naar hetgeen de computer begrijpt) die vanuit deze broncode gegenereerd wordt, valt onder dit auteursrecht.

Er zijn mogelijkheden om het auteursrecht van software over te dragen aan jou. Ambrero doet dit standaard, wij dragen het auteursrecht op de ontwikkelde maatwerksoftware over. Zo heb je de optie om de software zelf door te ontwikkelen. Of deze software te vermarkten, door middel van licenties, beschikbaar stellen aan derden. Hiermee heb je een mooie bron van inkomsten.

Het gebruik van bestaande modules bij maatwerk software ontwikkeling

Bij het ontwikkelen van bedrijfssoftware komen bepaalde functies vaak terug, zoals log-ins, rapportage tooling, permissies etc. Hiervoor hebben we Ambrero Brix ontwikkelt welke we regelmatig gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe software. Hiermee houden we het ontwikkelproces efficiënt en bespaar jij geld. Bij het gebruik van Ambrero Brix blijven we wél eigenaar van deze specifieke modules. De belangrijkste reden hiervoor is dat we dit framework bij meer klanten gebruiken en gedurende projecten uitbreiden. Hierdoor kunnen we het auteursrecht niet uit handen geven.

Hoe zit het met het auteursrecht op open source software?

In tegenstelling tot wat veelal gedacht wordt is open source software ook wel degelijk beschermd door het auteursrecht. De eigenaar heeft er in dit geval voor gekozen de software (gratis) openbaar beschikbaar te stellen. Dit kan middels een open source-licentie. Bij het gebruiken van deze open source software moet je op de hoogte zijn van de bepalingen in deze open source-licentie om geen inbreuk te maken op de auteursrechten.

“Met name open-source projecten waarbij het GPL licentie model is gebruikt zorgt voor veel beperkingen, dus laat je hierover goed informeren.”

Is mijn naar software vertaalde idee beschermd met intellectuele eigendomsrecht?

Het antwoord op deze vraag is; nee. Het idee zelf wordt niet beschermd door de auteurswet, de bescherming rust puur op de uitwerking in code. Maar je kunt via andere wegen het idee zelf, de functionaliteit, vast laten leggen. Wanneer de software een technisch karakter heeft en bijdraagt aan de oplossing kun je bijvoorbeeld een octrooi aanvragen. Dit is het alleenrecht op je eigen uitvinding.

Wil je de naam of het logo beschermen? Dat kan ook. Een handelsnaam wordt beschermd via de Handelswet, door het gebruik van deze handelsnaam ontstaat dit recht automatisch. Om discussies hierover te vermijden is het verstandig een merknaam en/of logo ook te registreren als merk. Waardoor het merk beschermd wordt via het merkenrecht.

Wat doe je als je intellectueel eigendom van software wordt geschonden?

Als er misbruik wordt gemaakt van jouw creatie onderneem je zelf stappen hierin. Wanneer je er niet uitkomt met degene die volgens jou inbreuk heeft gemaakt op jouw auteursrecht zal het tot een rechtszaak komen. Een rechter zal uiteindelijk bepalen of er sprake is van inbreuk op het intellectuele eigendom. Als dit het geval is wordt er bijvoorbeeld een verbod op dit inbreuk gevraagd of een schadevergoeding geëist.

Met welk vraagstuk gaan we jou op weg helpen?

Ambrero ontwikkelt niet alleen software op maat, we helpen je ook met het stroomlijnen van het hele proces. Hiervoor zetten we onze ervaring in en een gedegen uitrusting. Ook omtrent het auteursrecht van eigen software informeren en adviseren we je graag.

Deel vandaag nog jouw organisatievraagstuk met ons en neem vrijblijvend contact op.

Over de auteur

Directie / UX designer

  • +31 (0)88 26 27 301

Mis niets meer!

Ontvang inside informatie over software innovatie in je mailbox. Meld je nu aan voor onze maandelijkse update.

Vond je dit interessant? Ontdek meer!

Lees meer over deze onderwerpen

Meer kennis opdoen over:

Software ontwikkeling Development

Software ontwikkeling voorop lopen in de markt

Wil je snel vooruit met je organisatie? Innoveren met software ontwikkeling is de manier om dit te realiseren. Maar eigen software laten maken brengt ook onzekerheid en lastige keuzes met zich mee. Hoe lang duurt het en wat krijg je uiteindelijk?

Meer info
Nu zijn we nieuwsgierig naar jou. Waar wil jij heen?
Neem contact op

Bel ons direct op
088 262 7376 100% van onze klanten beveelt ons aan bij andere organisaties
Feedback Company

© 2005 - 2024     Ambrero Software BV • Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
Klantwaardering