Een front-end ontwikkelaarEen front-end developer zet een design over naar een werkbare applicatie, website of ander stuk software. verder lezen bouwt websites of webapplicaties op basis van HTML, stylesheets, en JavascriptJavaScript is een scripttaal om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. verder lezen. Voor eigenlijk alles wat binnen je browser beweegt of reageert, wordt Javascript gebruikt. Maar hoe werkt het eigenlijk? En wat zijn de voordelen? Verrijk hier je kennis!
Wat is Javascript?
Het is een scripttaal waarmee webpagina’s interactief kunnen worden gemaakt. Javascript maakt het mogelijk om content dynamisch te maken en het gedrag van elementen binnen webpagina’s te beïnvloeden. Daarom is het onmisbaar voor het maken van interactieve webapplicaties.
Ambrero maakt er veel gebruik van, samen met aanverwante technieken, om data dynamisch op de webpagina te tonen. En om knoppen een functie te geven. Bijvoorbeeld voor het tonen van een modal window: een kleiner element in een pagina waar de gebruiker een enkele handeling kan doen, zoals het invullen van een formulier. Ook formulieren met invoervelden, checkboxes en upload-elementen worden met behulp hiervan gevalideerd op fouten.
Hoe werkt het?
Javascript wordt middels HTML ingeladen in de webbrowser en wordt meestal uitgevoerd zodra de pagina is geladen. In de Javascript-code van een webaplicatie wordt het HTML(5)-element van de pagina bepaald, er wordt een actie aan toegekend (zoals bijvoorbeeld onClick of onMouseover) en er wordt gedefinieerd wat er moet gebeuren wanneer deze actie door de browser wordt ‘afgevuurd’. Zo kunnen er complexe animaties en visueel aantrekkelijke oplossingen worden geschreven, die de webpagina gebruiksvriendelijker en sneller maken.
De voordelen van Javascript
Javascript kent inmiddels vele bibliotheken die er op zijn gebaseerd, zoals het bekende jQuery, ReactEen browser heeft relatief beperkte mogelijkheden: de browser is van origine bedoeld voor het weergeven van informatie en het doorlinken naar andere webpagina's. Front-end developers zijn steeds op zoek naar technieken om statische webpagina's interactiever te maken. Een van de technieken die zijn ontwikkeld om de mogelijkheden van een webpagina uit te breiden is het op Javascript gebaseerde React. Je leest er alles over in onze kennisbank! verder lezen, Angular en AJAX-toepassingen, dat bedoeld is om content (uit bijvoorbeeld een database) dynamisch op de pagina te tonen, zonder dat de pagina daarvoor opnieuw ingeladen hoeft te worden. Vooral dat laatste zorgt er voor dat Javascript de meest gebruikte oplossing voor interactieve webpagina’s is. Wanneer je in een applicatie een laadbalkje ziet verschijnen, reken maar dat het op de achtergrond bezig is de data uit een database te lezen. En stel dat je een element wilt verwijderen in je applicatie en je klikt op het prullenbakje, dan hoeft de pagina tegenwoordig niet meer opnieuw geladen te worden nadat deze handeling is uitgevoerd. Het verwijderen gebeurt op de achtergrond en Javascript zorgt ervoor dat het verwijderde element netjes uit de pagina wordt gehaald, eventueel met een (CSS-)animatie. Tegenwoordig worden hele complexe (browser-)games en user interfacesUser Interface zijn elementen in een webpagina of (web-)applicatie die gebruikersinvoer en tonen van data mogelijk maken. verder lezen gebouwd met Javascript-elementen.
Javascript en JAVA
Vroeger werden games en user interfaces vaak gebouwd met JAVAWie zich verdiept in softwareontwikkeling komt al snel de term 'Java' tegen. Net als C++ en .NET is Java een programmeertaal voor de ontwikkeling van software. In dit artikel geven we je een korte introductie. verder lezen, maar deze applicaties waren vooral in de browser erg traag en zwaar voor je computer. Javascript heeft niets met JAVA te maken. Overigens ook niet met het eiland, zowel niet met het schiereiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam als met het eiland in de Republiek Indonesië.