SaaS, deze term heb je in het kader van softwareontwikkeling vast wel eens gehoord. Maar wat is het eigenlijk, wat zijn de voordelen? En waar let je op bij het ontwikkelen ervan? Hier vind je antwoord op deze vragen!
Wat is SaaS?
De term SaaS staat voor ‘Software as a Service’, hetgeen betekent dat de software in abonnementsvorm wordt aangeboden en dat je gebruikmaakt van een applicatie die je niet zelf hoeft te installeren. Over het algemeen wordt met SaaS gedoeld op diensten die als webapplicatie op de markt worden gezet. Vandaar ook dat SaaS ook wel Cloud Software wordt genoemd.
Wat zijn de voordelen
Traditioneel gezien werkte software meestal als programma op je pc. Je installeerde de software en draaide die lokaal. Eventueel werd de software nog gekoppeld met een centrale server, maar het echte gebruik vond plaats binnen de kaders van Windows (of een ander OS). Met de opkomst van allerlei webtechnieken werden de mogelijkheden om prettig online te werken steeds groter.
Een SaaS-applicatie draait op een server en binnen je browser. Het grote voordeel is dus dat je er zelf geen software voor hoeft te installeren. De implementatie van Software as a ServiceSoftware as a Service is een term die duidt op applicaties die over het algemeen in de cloud draaien en in abonnementsvorm worden aangeboden aan klanten. verder lezen is binnen een grotere organisatie dus veel sneller en eenvoudiger. Bovendien worden softwareupdates centraal uitgerold door de SaaS-aanbieder, dus bedrijven hebben er geen beheerkosten aan.
Aangezien de applicatie online wordt aangeboden, worden je gegevens ook op de server opgeslagen. Die server is vanaf elk device bereikbaar, dus zowel via je browser als via een tablet of telefoon. Je kunt dus altijd bij je gegevens.
Kenmerk van SaaS
Kenmerk van SaaS-producten is dat ze in abonnementsvorm aan klanten worden aangeboden. Als klant doe je dus geen éénmalige invenstering voor de aanschaf van de applicatie, maar betaal je voor het gebruik. Meestal zijn de kosten afhankelijk van het aantal gebruikers en de afgenomen functionaliteit.
Een SaaS-applicatie laten ontwikkelen
SaaS ontwikkeling vraagt om een iets andere strategie dan de ontwikkeling van software die alleen intern wordt gebruikt. De centrale opslag geeft je de mogelijkheid om de applicatie op elk gewenst moment te updaten zonder dat de gebruikers daarvoor iets hoeven te doen.
Dat geeft je de mogelijkheid om vroeg de markt op te gaan met een minimale versie van je product (MVPHet Minimum Viable Product is de meest eenvoudige productversie die al een toegevoegde waarde heeft voor de doelgroep. verder lezen) en daarmee de eerste gebruikers aan je te binden. Hun feedback is ontzettend waardevol en wordt gebruikt om de succeskans van het product te toetsen, de werking te verbeteren of om bijvoorbeeld de abonnementen aan te passen.
Verder is het handig om voorafgaand aan de ontwikkeling van een SaaS product aandacht te besteden aan gerelateerde zaken zoals:
- betaalmodel
- rechten en rollen
- facturatie
- support
Technisch gezien moet onder meer rekening gehouden met schaalbaarheid en dataintegriteit bij updates. De lancering van een SaaS-dienst omvat dus meer dan de ontwikkeling alleen. Gelukkig zijn er ook veel andere online apps beschikbaar die zich juist focussen op de administratieve processen en supportdiensten. Die hoef je dus niet zelf te (laten) ontwikkelen.